Mała, ale przestronna

Łazienka i ponadczasowy minimalizm?

Z czym kojarzy się nam łazienka? Może to banał, ale przede wszystkim ze spokojem i relaksem. Ale czy z przestrzenią? Zwłaszcza, jeśli nie jest zbyt duża?

Zdecydowanie tak! Bo „mała” może oznaczać „przestronna”. I kolejny projekt Nela Just Architektura Wnętrz jest tego najlepszym dowodem.

Wrażenie przestronności to gra świateł, bieli, beżu, szarości i szkła. W zasadzie tak tworzy się dodatkową przestrzeń w miejscach, w których jej brakuje. W niewielkich łazienkach także, a może przede wszystkim.

Aby osiągnąć ten efekt wprowadziłam delikatnie podświetlane od spodu dużego lustra. Dodatkowo podkreśliłam go za pomocą drewnianych jasnych płytek na ścianie oraz w postaci długiego blatu przy umywalce. Te same płytki pojawiły się w strefie prysznica dzieląc i nadając całemu wnętrzu dynamizmu. Tak – za pomocą odpowiednio dobranych proporcji, małe pomieszczenie wcale nie musi być przytłoczone, a wręcz przeciwnie może zyskać wrażenie przestronnej.

Zwłaszcza, jeśli dodamy do niego przeszklone elementy jak np. narożnik kabiny i jasne płytki. Prosto, bez zbędnych ozdób, ale za to subtelnie i bardzo funkcjonalnie. Tak się robi przestrzeń z Nela Just Architektura Wnętrz!

Łap dodatkowe centymetry, gdy tylko możliwe!

Łazienkę powiększyłam o 40 cm kosztem przesunięcia ściany w salonie. Pokój dzienny nie stracił wiele, a łazienka zyskała bardzo dużo na swojej funkcjonalności. Zmieściła się duża szafa z pralką oraz szeroka kabina.

Tu rządzi funkcja!

Jednak to nie był koniec wyzwania. W projekcie musiałam uwzględnić jeszcze bardzo, bardzo wąską toaletę. Kierowałam się przy tym zasadą, żeby zyskać… wcale nie trzeba odejmować i dołożyłam do niej kilka elementów.

Obok miski toaletowej pojawiła się niewielka umywalka oraz duże lustro z szeroką ramą – pełni ono funkcję półki. Do tego wszystkiego zaproponowałam dekoracyjną półkę nad stelażem. W trakcie projektowania problematyczna była konieczność zabudowy podejścia odpływu do toalety. Kłopot, ale dla Nela Just Architektura Wnętrz tylko chwilowym. Pod miską pojawiła się półka, idealnie wtapiająca się w całość. Bardzo funkcjonalna, ale dyskretna i prawie niezauważalna.

Oba wnętrza są spójne stylistycznie, a dzięki powtarzającym się płytkom w obu łazienkach klienci fizycznie zaoszczędzili pieniądze.

Udostępnij nasz projekt na: